OPIS RASE

 

              

       English         Srpski

POREKLO
Postoji nekoliko teorija o tačnoj zemlji porekla pudle, sa istorijskim dokazima koji ukazuju na Nemačku, Francusku i Rusiju. U početku gajena kao veliki pas za lov i donošenje iz vode, pudla je takođe “smanjivana” i postala je popularan ljubimac na dvorovima u Evropi.
ISTORIJAT PUDLE
Slike i literatura iz ranog 16-tog veka dokumentuju postojanje rase čiji je izgled veoma sličan današnjoj pudli, a do 18-tog veka rasa je već čvrsto formirana, ne samo kao izvrstan lovački pas, već i kao moderno psetance za krilo. Iako je bila poznata kao pas za vodu u kontinentalnoj Evropi, u Engleskoj su rivali pudle bili španijeli i tamo je bila “fancy” pas kroz ceo 19-ti vek.
Do sredine 20-tog veka, šarm i pojava pudle učinili su je jednom od omiljenih rasa u svetu. Vinston Čerčil je doprineo popularnosti pudle, pogotovo u Britaniji, javnom privrženošću svojim ljubimcima Rufusu I i njegovom sledbeniku Rufusu II, dok je u Americi toy pudla pod rukom postala statusni simbol holivudskih starleta.
U modernim vremenima, pudla je ostala jedna od najpopularnijih rasa pasa. Doskora je cenjena kao izvođač cirkuskih tačaka zbog lakoće kojom je savlađivala nove trikove. Takođe, osoben izgled pudle čini je popularnim “objektom umetnosti”.
PRECI I ROĐACI
Preci pudle bili su nemački lovni psi za vodu (pudeln-pljuskati po vodi), korišćeni za lov na patke i francuski retriver (Barbet). Iako postoji slika iz 19-tog veka na kojoj su prikazani šišači pudle u Parizu, sve do 1876. godine pudla nije definisana kao posebna rasa. Rođaci moderne pudle uključuju španske, irske i portugalske pse za vodu i mađarskog pulija. Bliski rođaci toy i patuljastih pudli su i manje rase kao što su kovrdžavi bišon i bolonjezer.
OSOBINE PUDLI
Pažljiviji odgoj kroz vekove kreirao je nekoliko veličina pudle (toy, patuljaste, srednje i velike). Pudle stoga mogu da ispune mnoštvo uloga - od malog psa za pratnju koji je izvrsno prilagođen gradskom okruženju, do velikih radnih pasa koji brzo uče veštine kao što su praćenje traga, poslušnost i agiliti, kao i vođenje slepih osoba. Jedinstvena dlaka pudle koja se ne linja, može biti ošišana na više načina, što je uz postojanje više boja pudli čini izuzetno atraktivnom i odličnom za držanje u stanu. Graciozni pokreti i hodovi pudle, aristokratski izgled i nežan karakter samo su neke od karakteristika zbog kojih je pudla među najzastupljenijim rasama. Pudla je prirodno “zvonce”, uvek spremna da upozori vlasnike, što je čini dobrim čuvarom. Ima urođenu ljubav prema vodi, i obično je odličan plivač, te ako izvedete pudlu u prirodu budite spremni na čišćenje mokre i kaljave dlake! Pudle vole da budu članovi porodice i potrebna im je svakodnevna kako fizička tako i psihička stimulacija. Izuzetno su inteligentne i uvek spremne da uče, posebno kroz igru i stoga su dobri partneri za igru deci.
Veoma su dugovečne i odličnog su zdravlja. Mogu da dožive 14-15, čak i više godina uz pažljivu negu. Često zadržavaju spremnost na igru i fizičku kondiciju i u poznijim godinama, pa će vam pudla biti veran pratilac kroz mnogo godina.

Standard br.172 -Francuska
(Kod velike, srednje i patuljaste pudle, bela, crna i braun konkurišu za jedan CACIB, a siva i apriko za drugi. Kod toj pudle sve boje konkurišu za jedan CACIB)
OPŠTI IZGLED: Karakteristike koje odlikuju rasu: pripada psima za pratnju i društvo. Harmonična, dobro proporcionalna sa karakterističnom uvijenom ili vitičastom dlakom. Odaju utisak inteligentnog, uvek opreznog, budnog, harmonično građenog psa koji je veoma elegantan i ponosan. Pudla ima igrajuće i lagano kretanje. Ne sme imati pritajen i razvučen korak. Ona se pokazuje kroz svoju vernost, sposobnost učenja, mogućnost izvođenja određenih radnji, što je čini izuzetnim psom za društvo.
GLAVA: Plemenita, ravnog profila, proporcionalna u odnosu na telo. Dužina treba da joj je nešto veća od 2/5 visine grebena. Ne sme biti ni teška, ni masivna, ali ni prefinjena. Njena forma mora se jasno uočavati ispod kože koja je prekriva.
NOS: Naglašena i dobro razvijena, glledano iz profila pravougaona. Nozdrve dobro otvorene. Kod crnih, belih i srebrnih nosna pečurka je crna, kod braun je braun pri čemu raspon boje može biti od tamno braon do crne, bez da je crna u potpunosti, ali se prihvata. Kod eventualnog nedostatka pigmenta kod apriko boje biti tolerantan.
NJUŠKA: Gornja profilna linija ravna, duga je oko 9/10 dužine lobanje. Obe donje vilične kosti su gotovo paralelne. Njuška je snažna i elegantna, ipak nije šiljata. Donja profilna linija određena je vilicom a ne rubom gornje usne.
USNE: Slabo razvijene, više suve, srednje debljine. Gornja usna leži na donjoj bez prevazilaženja. Kod crnih, belih i srebrnih usne su crne. Kod braon su dobro pigmentisane pri čemu raspon boja ide od tamno braon do crne bez prednosti za crnu boju. Kod apriko boje prihvatiti manjkavost pigmenta. Ugao usne ne sme biti izražen.
ZUBALO: Normalno zatvoreno, snažni zubi. Nedostatak jednog M2 ili jednog M3 biće ili od sudije ili još od vođe uzgoja kažnjeno.
OBRAZI: Ne ispupčeni, kostima oblikovani, očne duplje dobro oblikovane i neznatno ispupčene. Žvakaći mišići malo razvijeni, jagodice blago izražene.
STOP: Veoma blago izražen.
LOBANJA: Dobro formirana. Širina joj je manje od polovine dužine glave. (postrana linije čini sa uzdužnom osom ugao od 16 do 19 stepeni) Posmatrana odozgo lobanja je u uzdužnoj osi ovalna u profilu blago konveksna. Postrane linje se blago razilaze.
NADOČNJACI: Srednje naglašeni, prekrivene dugom dlakom.
ČEONA BRAZDA: Široka između očiju, prostire se do jako izražene potiljne kvrge. (kod patuljastih pudli čeona kvrga sme biti manje izražena).
OČI: Plamenog izraza. Postavljene blago koso u visini čeonog preloma (stopa). Rubovi kapaka bademastog oblika. Kod crnih, belih, srebrnih i apriko pudli oči treba da su crne ili tamno braon. Braon pudle mogu imati oči boje ćilibara.
UŠI: Prilično duge i pored guše padajuće. Koren uva nalazi se na produžetku linije koja ide od vrha nosne pečurke i prolazi kroz spoljašni očni ugao. Ravne, ispod korena široke, završavaju zaobljenim vrhom pokrivene dugom talasastom dlakom. Pudla čija ušna školjka ne dopire do ugla usana ne sme dobiti ocenu odličan.
VRAT: Čvrst, blago zaobljen, srednje dug, dobro proporcionalan nosi glavu visoko i ponosno bez fanona. U preseku vrat je ovalan. Dužina treba da mu je približna dužini glave.
TELO: Potpuno proporcionalno. Dužina treba da je veća od visine grebena.
PRDGRUDI: Normalno, odgovara dobro proporcionalnoj pudli. Vrh grudne kosti treba da je blago isturen i visoko postavljen da odgovara visokom i gracioznom nošenju glave.
GRUDNI KOŠ: Dopire do laktova, širina mu je 2/3 visine. (Mereno od kičme do grudne kosti). Obim grudnog koša mereno iza lopatica treba da je najmanje za 10cm veći od visine grebena.
REBRA: Ovalna u području leđa široka.
LEĐA: Kratka, harmoničnih linija. Niti šaranasta niti sedlasta. Greben i sapi su na približno istoj visini.
SLABINE: Čvrste i mišićave.
STOMAK: Prikupljen, ipak ne hrtolik.
SAPI: Zaobljene, ipak ne strme.
REP: Usađen prilično visoko, u visini slabina. Mora biti za 1/3 kupiran, kod pudlli sa vunastom dlakom 1/2 prirodne dužine. Ipak dug dobro nošen rep nije greška. Kod pudli sa uvijenom dlakom rep može ostati u svojoj prirodnij veličini. U kretanju rep je koso na gore nošen.

PREDNJE NOGE
PLEĆKE I NADLAKTICE: Srednje izražen greben. Lopatice koso postavljene, dobro mišićave. Plećka treba da sa nadlakticom zaklapa ugao od 90 do 110 stepeni. Dužina nadlaktice približno je jednaka dužini lopatice.
PODLAKTICA: Prednje noge treba da su postavljene potpuno ravno i paralelno. Elegantne, dobro mišićave, dobrih kostiju. Rastojanje od vrha lakatne kosti do zemlje je 5/9 visine grebena.
ŠAPLJE: U produžetku podlaktice.
DOŠAPLJE: Snažno, ali ne masivno, posmatrano sa strane gotovo ravno.
ŠAPE: Više male, čvrsto zatvorene, slične kratkom ovalu. Prsti dobro zaobljeni, jaki kompaktni, povezani plivajućim kožicama, stoje vertikalno na čvrstim i debelim jastučićima. Nokti su kod crnih i srebrno sivih pudli crni, kod braon su crni ili braon, kod belih pudli mogu biti boje roga ili različitog pigmenta do gotovo crnih, a da odgovaraju opštoj pigmentaciji. Beli nokti su greška. Kod apriko pudli nokti su braon i to u svim tonovima od tamno braon do gotovo crnih, pri čemu crna nema prednost ali se toleriše.

ZADNJE NOGE
BUTINA: Dobro mišićava i snažna. Posmatrano od pozadi noge treba da su paralelne. Dobro razvijena muskulatura. Prilično izražen koleni ugao. Različiti uglovi (karlični, koleni, skočni zglob) moraju biti tako izraženi da svaka strmost zadnje noge kao posledicu ima padajuće sapi.
DOŠAPLJE: Vertikalno. Pudla mora biti rođena bez zaperaka.
ŠAPE: Kao i prednje.
DLAKA: Vunasta ili vitičasta.
BOJA: Crna, bela, braon, srebrnosiva i apriko.
a) Braon - čista, prilično tamna, od ravnomerno i tople boje, tonovi ne smeju da naginju niti pšeničnoj niti svetlijoj boji. Dlaka ne sme biti ni tako tamno kestenjasta da podseća na crnu.
b) Srebrnosiva - ravnomerna, dijapazon boja ne sme da ide niti u crnu niti u belu.
c) Apriko - ravnomerna, dijapazon boja ne sme ići u pšeničnu ili krem boju, kao ni u crvenu ili kestenjastu, takođe ne u braon ili braon tonove.

PRIZNATE IZLOŽBENE FRIZURE
LAVLJA: Istovremeno važi za uvijenu ili vitičastu dlaku. Ošišana je na zadnjim nogama do rebara. Takođe šišaju se njuška gornji i donji deo, ispod oka, guša, prednje i zadnje noge do manžetni ili mufova koji u određenom obliku mogu da ostanu na zadnjem delu. Šiša se rep osim okruglog ili duguljastog pombona. Kod vitičaste dlake dopušteno je na prednjim nogama ostaviti dlaku u obliku pantalona.
MODERNA: Na prednjim i zadnjim nogama sme se ostaviti dlaka ako su ispunjeni sledeći uslovi:
1. Šiša se:
a) Donji delovi prednjih nogu od noktiju do vrha zaperka, donji delovi zadnjih nogu do visine koja odgovara ošišanim delovima prednjih nogu. Dopušteno je da se prsti mašinom samo podšišaju.
b) Glava i rep šišaju se: U ovoj frizuri dopuštena je kraća brada na donjoj vilici koja ne treba da je duža od 1cm. Njena donja linija šiša se paralelno sa donjom vilicom. Nije dopuštena "jareća brada". Na repu može da nedostaje pompon (kićanka), ali se kod ocene dlake to može oceniti.
2. Skraćena dlaka: Na trupu da bi se na liniji leđa pokazalo talasasto presijavanje dlake, koja može da bude duža ili kraća, ali najmanje dužine 1 cm. Dužina dlake se postepeno povećava oko rebara i na gornjim delovima nogu.
3. Uređenje dlake:
a) Na glavi se ostavlja dlaka u vidu šlema, umerene dužine, a takođe i na vratu očešljana, idući sve do grebena, a na prednjoj strani nije ošišana, i bez prekida u vidu kose linije, ide od gornjeg dela grudi sve do šapa. Na ušima do najviše jedne trećine njihove dužine može se dlaka skratiti makazama ili ošišati u smeru dlake. Na donjoj strani ušiju ostavljaju se dlake, čija se dužina postepeno povećaa odozgo na dole, koje se završavaju u vidu resa i koje se makazama poravnaju.
b) Na nogama su pantalone koje ocrtavaju jasan prelaz ka ošišanim delovima nogu. Dužina dlake se postepeno povećava na gore, tako da je na plećkama i butinama duga 4-7 cm. Dužina dlake zavisi od veličine svakog psa ponaosob - pas ne sme da izgleda žbunasto. Pantalone na zadnjim nogama treba da istaknu tipičnu građu pudle. Svaka druga frizura koja ne odgovara navedenom vodi u diskvalifikaciju. Nezavisno od toga o kojoj frizuri je reč one su na izložbi ravnopravne. Sve privedene pudle u jednom razredu, trebaju biti ocenjene bez razdvajanja.
ENGLESKA: Pri ovoj frizuri nadopunjavaju se motivi kod lavljeg šišanja, npr. "mufovi" ili manžete na zadnjim nogama ili se na glavi ostavlja jedan čuperak. Za ovu frizuru nije obavezno propisana vitičasta breda ili ćuba. Dozvoljen je nedostatak oštre granice na dlaci zadnje noge.

DLAKA: Sa kovrdžavom (uvijenom) dlakom: bujna, fine vunaste strukture, dobro ukovrdžana, elastična, na pritisak ruke ponovo se vraća. Treba da je vrlo gusta, raskošna i ravnomerne dužine. Kovrdže su jednake, češalj može da prođe kroz dlaku. Nepoželjna je dlaka koja je oštra ili slična konjskoj dlaci, to je u odnosu na tačno propisan kvalitet dlake korak nazad. Sa usukanom (upredenom) dlakom: Bujna dlaka vunasta i gusta, koja stvara karakteristične izdvojene male vitice jednakih dužina. One moraju biti duge najmanje 20cm. Ukoliko su duže više se cene. Vitice sa obe strane glave mogu se povezati vrpcoom iznad ušiju, a i vitice sa svake strane trupa posebno, ali da to ne utiče da dlaka bude u neredu.

KOŽA: Gipka, bez mlitavosti, pigmentisana. Kod crnih, braon, srebrnosivih i apriko pudli pigment mora odgovarati boji dlake. Kod belih pudli koža je srebrnosiva, ali to ne sme imati uticaj na boju dlake. Kod nekih belih pudli na koži se sreću pigmentisane fleke, ne samo na unutrašnjim delovima tela (čto se često sreće), već preko celog tela. Ovo ne treba uzimati za manu. Generalno pigmentacija treba da je što jača. Kapci, nozdrve, usne, zubno meso, nepce, sluzokože prirodnih otvora, skrotum i jastučići, kod crnih, belih i sivih pudli moraju biti crni, kod braon moraju biti tamno braon, kod apriko treba da je ujednačeni taman koliko je moguće u svim nijansama od tamno braon da crnog, pri čemu crna nije u prednosti. Kod ovih se toleriše i gubitak pigmenta.

VELIČINA:
1. Velika pudla - preko 45 do 60 cm sa tolerancijom od 2 cm. Velika pudla je kao uvećana srednja pudla sa svim tipičnim osobinama.
2. Srednja pudla - preko 35 do 45 cm.
3. Patuljasta pudla - preko 28 do 35 cm. Ona treba da je kao umanjena srednja pudla, i po mogućnosti sa istim proporcijama uz isključenje svakog nanizma.
4. Toj pudla - ispod 28 cm. (poželjan idealan tip 25 cm). U celokupnom izgledu je ista kao patuljasta pudla koja zadovaljava sve proporcije propisane standardom. Svi znaci nanizma su za isključenje samo je potiljna kvrga manje naglašena.

GREŠKE:
Anatomija i tip: Kratka ili špicasta njuška, ispupčen nosnik, male nedovoljno otvorene ili prevelike nozdrve, nedostajući ili prejako izražen čeoni prelaz, prevelike ili premale, nedovoljno tamne ili crvenkasto svetlucave oči. Prekatke, preuske ili unazad nošene uši, predgriz je greška i mora se u odnosu na stepen izraženosti kazniti. Štenećakovo zubalo nije greška ako je korektan položaj zuba. Nepravilno postavljeni zubi kao i zubi koji nedostju su greška čija težina stoji u odnosu sa nepravilnošću. Svi sekutići, očnjaci i kutnjaci moraju postojati. Nedostatak 1xP1 ne uzima se u obzir, kod 2xP1 najveća ocena je odličan. Ako nema tri premolara (3xP1 ili 2xP1 i 1xP2) ocena je vrlo dobar. Padajuće sapi, nedovoljna uglovanost zadnje noge, visokonogost. Iznad leđa, zavijeno nošen, predebeo ili nisko usađen rep. Meki i plivajući hodovi, svetla ili tačkasta nosna pečurka, veće depigmentacije na usnama, nedovoljna opšta pigmentisanost, na očnim kapcima nedovoljo pigmenta, obostrano beli očni kapci ili nedostatak dlake oko očiju. Oskudna ili meka dlaka, nejasno i neujednačeno raspoređena boja. Na grudima je dozvoljeno nekoliko belih dlaka. Ljutiti, agresivni ili preterano nervozni primerci. Psi sa znacima nanizma ne smeju dobiti odličnu ocenu. Takvi znaci su: lubeničasta lobanja, nedostatak potiljne kvrge, prenaglašen stop, buljave oči, šiljata njuška, kratka ili povijena njuška, podvučena donja vilica, nedostatak brade.
DISKVALIFIKACIONE GREŠKE: Bele fleke, bele dlake na šapama, psi koji nisu jednobojni, monorhizam, kriptorhizam, bezrepost, zaperci ili ožiljak od njihovog odstranjivanja na zadnjim nogama, jasno izražen podgriz, nedostatak jednog sekutića, atipičan izraz u glavi i telu, psi viši od 62 cm.
Pudle koje nisu ošišane shodno odredbama standarda, imaju pravo na ocenu ali pri tome, nemogu kokurisati za zvanične kandidature CAC, CACIB itd. U isto vreme oni se mogu koristiti u uzgoju.
N.B. Mužijaci moraju imati dva testisa potpuno spuštena u skrotum.